Agyhullámok és hatásaik

Életvezetésünkre és viselkedésünkre megannyi más tényező mellett aktuálisan működő agyhullámaink is óriási hatással vannak. „A neuronok közti információ áramlásakor feszültség keletkezik, ami mágneses mezőt hoz létre (ezeket elektromyográfiával, más néven EMG-vel lehet mérni), valamint egy másodlagos elektromos mezőt, mely a fejre helyezett elektródák segítségével elektroenkefalográfiával, EEG-vel mérhetőek. Az így mért potenciálkülönbségek az agyhullámok” 1.

Agyhullámaink bizonyos tevékenységek végzése közben automatikusan kapcsolnak be, vagy váltanak más frekvenciára. Ennek folyományaként más módokon hatnak testi és érzelmi működésünkre. Ismerve típusaikat és hatásukat, néhány technikával magunk is befolyással lehetünk a működésükre.

Az agyhullámok fajtái2

DELTA: mp-ként 0-4 Hz ciklusban mozog. 0-2 éves kor között az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek. Később legtöbbet a mélyalvás fázisában fordul elő, amikor nincsen kapcsolatunk a fizikai világgal, csak a tudatalattink működik. Ekkor karbantartási folyamatok indulnak el a testünkben, természetes ópiátok szabadulnak fel, csökken a fájdalom, megszűnnek a szorongásos tünetek. Egy nehezebb döntés meghozatala előtt ezért is mondjuk néha, hogy „aludjunk rá egyet”, a szorongás csökkenése miatt másnap már más nézőpontból láthatjuk a történteket. Az orvoslásban a mesterséges altatás, mint alkalmazott módszer (bizonyos problémák esetén altatják a betegeket) delta állapotban tartja a beteget, ezzel is aktivizálva a szervezet öngyógyító erejét. Ennél az agyhullámnál indul meg a hormonkiválasztás, többek között a növekedési hormon is ekkor aktív.

THÉTA: mp-ként 4-7 Hz ciklusban mozog. 2-6 éves kor között az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek. Mindennap átéljük természetes módon a mélyalvás fázisa előtt, illetve ébredés előtt közvetlenül. Ez az ellazulás egy nagyon mély állapota. Hipnózisnál és a kreatív alkotótevékenységekbe történő elmélyülésnél, az úgynevezett áramlat érzésénél is ez az agyhullám működik. Amikor megéljük a teljesség, az egység, a „flow”- áramlat élményét, pl. egy hegycsúcson állva egybeolvadunk a mindenséggel, vagy önfeledten belefeledkezünk egy olyan tevékenységbe, amit nagyon szeretünk.
A tudatalattiban tárolt információkhoz is ezen a frekvencián lehet hozzáférni, itt rezeg elménk tudatalatti tartománya, hiedelmeink, kódolt emlékeink színtere (ezért is dolgozik a Theta Healing a Théta agyhullámokkal). Ezek az agyhullámok igen kreatívak, ösztönzők és általában egyfajta spirituális érzékelés jellemzi őket. Előfordul, hogy ezen a frekvencián rezegve felerősödik intuíciós képességünk is.

ALFA: mp-ként 7-14 Hz ciklusban mozog. 6-12 éves kor között az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek. Megfigyelhető, amikor elkalandozunk, ábrándozunk, képzelődünk, pihenünk. Éber, de ellazult állapot, amit a mentális kiegyensúlyozottság érzése kísér. Csökkennek ilyenkor a fájdalommal kapcsolatos tünetek, a passzív információbefogadásunk viszont megnő, könnyebben tanulunk ezen az agyhullámon.
Az alfa agyhullám egyik fontos szerepe, hogy a tudatos és a tudatalatti (béta-théta agyhullámok) között épít hidat. Ha egy meditáció, vagy álom hatására maradnak az ébredéskor emlékképeink, de nem tudjuk felidézni pontosan, mit is éltünk át, valószínűleg kevés volt közben az alfa frekvencia. Akik ritkán tudnak alfa állapotban lenni, gyakran küzdenek memóriaproblémákkal. A világszerte ismert agykontroll technikát alfa állapotban végzik, a Reiki energiával dolgozók agyi működését is ebben a tartományban mérték EEG-vel.

BÉTA: mp-ként 14-28 Hz ciklusban mozog. 6-12 éves kor fölött az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek, ennek az agyi hullámnak a működésében tartózkodunk a legtöbbet. Éber állapot jellemzi, ekkor zajlik a gondolkodás és a figyelem. Akkor is béta üzemmódban vagyunk, amikor kommunikálunk, olvasunk, tervezünk, számolunk, vagy logikai tevékenységeket végzünk. Béta agyi állapotban indul el a szervezetben a stressz hormon termelődése is (ennek okán a stressz kezelésére sokszor már az is elegendő, ha akár egy meditációs technikával kimozdítjuk agyunkat ebből a frekvenciából).

GAMMA: mp-ként 28-5000 Hz ciklusban mozog. A gamma-hullám elnevezést először Jasper és Andrews használta a 30 Hz-nél magasabb frekvenciájú hullámokra 1938-ban. Olyan állapotokban fordul elő, amikor a mentális teljesítmény kimagasló, a koncentrációs képesség csúcsán tapasztalható. Tetten érhető akkor is, amikor egy rendkívüli élethelyzetben ösztönösen jól cselekszünk. Megfigyelések alapján a józan bölcsesség érzete kíséri. A gamma-hullám mesterséges altatásban eltűnik. Ezzel szemben vészhelyzetben automatikusan bekapcsol, ilyenkor az agy oda-vissza vált a théta-gamma agyhullámok között.

1: Forrás: http://oktoport.hu/agyhullamok-es-meresuk

2: A leíráshoz a Vianna Stibal által írt Theta Healing Alapkönyvben található információkat használtam fel.

Tags:  

Szólj hozzá