Karácsonyra hangolódva

“Szép Tündérország támad föl szívemben,  Ilyenkor decemberben. A szeretetnek csillagára nézek, megszáll egy titkos, gyönyörű igézet… ilyenkor decemberben.”
(Juhász Gyula: Karácsony felé)

December 21. a téli napforduló napja, egyben a legsötétebb éjszaka. Utána kezdenek el hosszabbodni a nappalok, lassan rövidülni a sötét napszakok. A Karácsony – többek között – a Fény ünnepe, amikor a világosság győzedelmeskedik a sötétség fölött.

A Karácsony az év legmeghittebb, legszeretetteljesebb ünnepe. Megáll a hétköznapi „mókuskerék”, a rohanás, egymásra figyelünk, a szeretteinkkel vagyunk, együtt a család. A különféle nemzeti és vallási hagyományok mellett a Karácsony már hosszú ideje azt a célt szolgálja, hogy emlékeztessen, motiváljon, és egyben fenntartsa a szeretet fontosságát az életünkben. Ahogyan sokszor, sok helyen elhangzik: természetesen nem csak Karácsonykor kell, hogy szeressük egymást! Mégis, ez egy tökéletes alkalom arra, hogy különösen nyitottak lehessünk egymásra, ünnepeljünk, megpihenjünk, és erővel töltődjünk fel a következő évre.

Az ünnepre, a szeretet közvetítésére, befogadására és áramoltatására lehetőségünk van felkészülni. Az Adventi időszakban ráhangolódhatunk a Karácsony Szentségére. A ráhangolódásban már az is nagy segítségünkre lehet, ha egy nyugodt pillanatban visszatekintünk magunkba és felidézzük azokat a régi ünnepi emlékeinket, amelyek egykor megmelengették a szívünket. Ha van olyan emlékképünk, tapasztalatunk, amit szívesen beépítenénk az együttlétbe, akkor ne habozzunk, tegyük meg! Ami számunkra szeretetteljes érzést kelt, azt másoknak is át tudjuk adni, hozzájárulva az örömük fokozásához. Elképzelhetjük magunkban, milyen Karácsonyt is szeretnénk megélni, mit jelent számunkra az ünnep és mit szeretnénk ebből megmutatni? Olyan válaszokra is rálelhetünk ilyenkor, amikre amúgy nem gondoltunk volna.

Az ünnep megélésében nagy szerepe van a hangulat kialakításának. Egyfelől érzésben és gondolatban már eleve a szeretetre hangolódunk a hangulat megtervezése és megalkotása közben. Másfelől az ünnep alkalmával teremtett hangulat (színek, illatok, formák) átélése minden résztvevő felé egyaránt a szeretet érzését közvetíti. Ezért gondoljuk át alaposan, a különböző színekkel, fényekkel, díszítésekkel, gyertyákkal, ételekkel, mit szeretnénk sugallni, átadni és ennek nyomán alakítsuk ki az ünnep hangulatát.

Szeretetkapuk

Egyes spirituális nézetek szerint a Karácsonyt megelőző hetekben úgynevezett „Szeretetkapuk” nyílnak ki az éterben. Ezek energetikai emelkedést, a szeretet érzelemmintáinak intenzív megélési lehetőségeit rejtik magukban. Ennek okán ebben az időszakban minden, a szeretetünk megélését gátló mechanizmus megmutatkozhat az életünkben, éppen azért, hogy megoldást találva rá, mi magunk és az ünnepünk megélése is emelkedettséget hozzon számunkra. Feszültségeink, konfliktusaink és nehézségeink tehát gyakrabban előbukkanhatnak mostanában, de tudnunk kell, hogy ami most megjelenik az életünkben, ahhoz megoldó-kulcs is érkezik, csak észre kell vennünk! Ha tudatosítjuk, hogy ezek a nehézségek mind egy szeretetalapú megoldás felé visznek minket, akkor meg is tudjuk találni ezeket. Érdemes tehát, hogy lélekben is készítsük magunkat az ünnep megélésére és ne csak a „kötelező” feladatok ellátásáról szóljon az ünnepek előtti időszak. Így lelkünk is megtisztulhat, s ezáltal helyet biztosítunk a szeretet, a béke és az öröm beérkezésének.

Ha az Adventi időszakban sikerül kellő ráhangolódást biztosítanunk a „Karácsony szellemére”, akkor szívünkkel-lelkünkkel nyitottan tudjuk fogadni és viszonyozni a szeretteinkkel történő együttlét örömét.

Ezúton kívánok mindenkinek örömteli ráhangolódást a Karácsonyra és Áldott, Békés, Boldog Ünnepeket!

Szeretettel:

Huszágh-Winkler Mónika

Speciális életvezetési tanácsadó
Metafizikai tréner, oktató
Theta Healing tanár és konzulens
Grafológus

Szólj hozzá